Der har i mange år været en del fokus på noget, som bliver kaldt “Agile” eller “agile”.
Nogen gange skrives det med et stort “A” – andre gange med et lille “a”. Det er uklart hvorfor.
Nogle af de mest populære – det vil sige anvendte i praksis – “agile” rammeværker er Scrum og Scaled Agile Framework for Lean Enterprises (SAFe). Der findes en lang række andre.
Det er vores erfaring, at arbejdsmetoden – altså Scrum eller SAFe ofte bliver markedsført som løsningen på alle problemer i hele forretningsverdenen. Det er jo nok at tage munden en lille smule for fuld.
I forlængelse af det, så er det også vores erfaring, at arbejdsmetoden ofte kommer til at fylde for meget – og det at arbejde på en bestemt måde er mere i fokus end det, som man håber på at få ud af at arbejde på en bestemt måde.
Vi har befundet os i situationer, hvor vi har fundet os nødsaget til at gøre følgende tydeligt: “Vi er ikke ansat til at implementere SAFe. Vi får ikke løn for at implementere SAFe. Vi er her ikke for hovedløst at anvende alt fra SAFe’s værktøjskasse – for det give ingen mening og er spild af tid. Vi er her for – sammen med vores kollegaer – at forstå og tilfredstille vores kunders behov. Måske – og det er et stort måske – kan udvalgte dele af det meget store og støt voksende rammeværk – SAFe – benyttes til at forstå og tilfredstille vores kunders behov – mens, at vi også tilfredsstiller vores forretningsmæssige behov”.
Agilitet kan defineres som en evne til at kunne skifte retning hurtigt i tilfælde af, at der sker noget (uforudset).
Hvis du er ude at gå eller løbe en tur og der så er en uforudset forhindring i vejen – måske et væltet træ eller glasskår fra en flaske – så kan du hurtigt ændre retning i forhold til den konkrete situation. Det er jo relatitvt let for en enkelt person – og en hel del sværere for mange mennesker samtidigt. Så “agilitet” på organisatorisk niveau – på et virksomhedsmæssigt niveau – er ikke helt så let.
Måske er netop “agilitet” en af de ting, som man ønsker at forbedre for en organisation. Det er bare ikke en til en det samme som at arbejde sammen med inspiration fra at anvende f.eks. Scrum eller SAFe eller et helt andet metoderammeværk (f.eks. Project Management Body of Knowledge – PMBOK) eller IT Service Management (ITSM) / IT Infrastructure Library (ITIL).
Pointen her er, at de nævnte metoderammeværk er værktøjer. De er ikke målet i sig selv.